Factorii mediului organizaţional asociaţi cu responsabilitatea socială corporativă: efecte asupra comunicării şi relaţiei guanxi dintre supervizori şi subalterni în IMM-uri

Autor:Edward WONG SEK KHIN, Yap POH LIAN, Lau WEE YEAP, Rusnah MUHAMAD

JEL:M12, M14

DOI:10.20869/AUDITF/2016/141/1025

Cuvinte cheie:Factorii CSR asociați mediului organizațional, stil de conducere, structură organizațională, cultura locului de muncă, relație guanxi supervizor – subaltern, eficacitatea comunicării în interiorul organizației.

Abstract:
Comunicarea în cadrul unei organizații, ca parte a factorilor de analiză comparativă în domeniul responsabilității sociale corporative, care sprijină orientarea așteptărilor angajaților facilitează rezolvarea problemelor, construiește relații de cooperare și canalizează eforturile angajaților spre atingerea unor obiective comune. Obiectivul prezentului studiu este de a investiga relația dintre factorii de analiză comparativă în domeniul responsabilității sociale corporative (CSR), asociați mediului organizațional (stil de conducere, structură organizațională, cultura locului de muncă) și eficacitatea comunicării în cadrul organizației, precum și de a examina efectul moderator al relației guanxi dintre supervizori și subalterni. Datele necesare studiului au fost colectate cu ajutorul unor chestionare gestionate de autori, ai căror respondenți provin din Kuala Lumpur, statul Selangor, Malaysia. Studiul a arătat că un stil de conducere mai participativ, o structură organizațională mai puțin formalizată la nivelul IMM-urilor și o cultură mai sănătoasă a locului de muncă au o influență pozitivă asupra eficacității comunicării intra-organizaționale. În plus, s-a stabilit că relația între supervizori și subalterni, cunoscută sub numele guanxi, are un efect moderator pozitiv asupra relațiilor între stilul de conducere, structura organizațională și cultura locului de muncă, pe de o parte, respectiv eficacitatea comunicării intra-organizaționale, pe de altă parte. Concluzia prezentului studiu este că atitudinea conducerii organizației față de participarea angajaților, formalizarea structurii și sănătatea culturii joacă un rol important în ceea ce privește încurajarea unei comunicări eficace, iar relația guanxi între supervizor și subaltern promovează la rândul său comunicarea, în plus față de factorii de mediu mai sus amintiți.

Abstract(169KB)
Articol(801KB)